22 januari

Verminderd seksueel verlangen bij depressie

Door: Florens Hoek en Willemijn van Gastel

Een onderwerp wat vaak onbesproken blijft bij depressieve klachten, door huisarts, psycholoog en psychiater, is verminderd seksueel verlangen. Het is één van de symptomen van depressie; zo rapporteert meer dan 40% van de depressieve mannen minder zin om te vrijen (Kennedy, Dickens, Eisfeld & Bagby, 1999 en Lankveld & Grotjohann, 2000). Daarnaast is verminderd verlangen een belangrijke bijwerking van veel antidepressiva, met name tricyclische antidepressiva, SSRI’s en Venlafaxine (Schweitzer & Maguire, 2009).

Het verminderde verlangen van iemand met een depressie kan veel relationele spanningen opleveren als er geen aandacht is voor het verschil in verlangen in seksueel contact. Vaak voelt de persoon met minder zin in seks zich schuldig, terwijl de partner zich juist machteloos voelt. De valkuil is dat de persoon die zich schuldig voelt gaat instemmen om ‘gezeur’ te verminderen en dat de ander gaat overtuigen of druk gaat uitoefenen. Vaak blijkt pas bij een verschil in verlangen dat partners niet gewend zijn om open met elkaar te praten over hun wensen en verlangens. Terwijl juist dát – open communiceren – de sleutel is om er samen uit te komen. Soms is dit echter niet genoeg, en is het stel in een dynamiek terecht gekomen die niet helpend is voor het herstel van de depressie. Het is dan belangrijk om (met partner) bij de huisarts, psychiater of één van onze psychologen dit onderwerp bespreekbaar te maken. Vergeet ook niet dat de verschillende antidepressiva in verschillende mate seksuele bijwerkingen hebben. Een arts kan daar meer informatie over geven.

Bron: Seksuele disfuncties (diagnostiek en behandeling); 2010, van Lankveld, J., ter Kuile, M., Leusink, P.

Bron: Kennedy S.H, Dickens S.E., Eisfeld B.S., Bagby R.M. Sexual dysfunction before antidepressant therapy in major depression. J Affect Disord 1999; 56 (2-3): 201-208

Bron: Lankveld J.J.D.M. van, Grotjohann Y. Psychiatric comorbidity in heterosexual couples with sexual dysfunction assessed with the Composite International Diagnostic Interview. Arch Sex Behav 2000; 29 (5): 479-498.

Bron: Schweitzer I., Maguire K, Ng C. Sexual side-effects of contemporary antidepressants: review. Aust N Z J Psychiatry 2009; 43 (9): 795-808.